Home Εκδηλώσεις

Σήμερα γιορτάζουν

Τετάρτη
23
Μαΐου
Μιχαήλ Συνάδων, Μυροφόρου Μαρίας
Eπισκέπτεστε τη κύθνο;
 

Τα εκατό χρόνια του Συνδέσμου Κυθνίων
( Σημείωμα του Αντώνη Νικηφόρου για την εκδήλωση της 9ης Δεκεμβρίου 2001)


Ήτανε μια συννεφιασμένη βροχερή , Η Κυριακή της 9ης Δεκεμβρίου του 2001.
Την ημέρα αυτή ο σύλλογος των εν Αθήναις Κυθνίων γιόρτασε την 100η επέτειο από της ιδρύσεώς του, στις πολυτελείς αίθουσες του αθηναϊκού ξενοδοχείου ΄΄ΚΑΡΑΒΕΛ΄΄.
Παρά το ακατάλληλο των καιρικών συνθηκών η συμμετοχή των πατριωτών Κυθνίων υπήρξε αθρόα και η ευρύχωρη αίθουσα της εκδήλωσης ήταν υπερπλήρης.
Είναι αλήθεια πως με τη συμπλήρωση 100 χρόνων δράσης του συλλόγου μας, δράσης ενός αιώνος, ο Σύνδεσμός μας νομίζω πως πέρασε με το σπαθί του στη χορεία των Ιστορικών συλλογών της Χώρας μας και μπορούνε δίκαια να υπερηφανεύονται οι συνεχιστές αυτής της προσπάθειας για τους προκατόχους τους αγωνιστές, που με την δράση τους και τους αγώνες τους συντέλεσαν στην δημιουργία αυτού του αποτελέσματος, που τιμά γενικώς όλους τους Κυθνίους και αποδεικνύει την θερμή αγάπη τους για το όμορφο και γαλήνιο αυτό νησάκι του Αιγαίου.
Η θαυμάσια αυτή γιορτή άρχισε στο δειλινό της Κυριακής με την ομιλία υποδοχής και καλωσορίσματος από τον εξαιρετικό και ευγενικό Πρόεδρο του Συνδέσμου Αντώνη Κοκιασμένο και συνεχίστηκε με δεύτερη προσλαλιά από τον δραστήριο Γενικό Γραμματέα Νίκο Τριαντάφυλλο που ανέπτυξε εν ολίγοις ορισμένα επίκαιρα θέματα.
Κύριος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο συμπαθής Γιάννης Μαρούλης, -ένας εκ των τέως προέδρων του Συνδέσμου- ο οποίος ανέλυσε λεπτομερέστατα στο ακροατήριο τις δραστηριότητες του Συνδέσμου στα χρόνια που πέρασαν, τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν και τους αγώνες που έδωσαν για να φτάσει ο Σύνδεσμος εκεί που έφτασε και να επιτύχει τους στόχους του.
Ήτανε πραγματικά μια εξαιρετική και κατατοπιστική ομιλία κυρίως για τους νεότερους εκ των ακροατών, που φυσικό ήταν να μη γνωρίζουν τι έγινε στο παρελθόν. Επακολούθησε δεύτερη ομιλία του γιατρού Μιχάλη Κοζαδίνου, ο οποίος με το χαρακτηριστικό ήπιο και γλαφυρό ύφος του, αφηγήθηκε πολλά ξεχασμένα έθιμα και γραφικές συνήθειες των κατοίκων του νησιού άγνωστες στους πιο πολλούς εκ των ακροατών. Οι ομιλητές καταχειροκροτήθηκαν από τους πατριώτες . Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του …. Υποφαινόμενου στο βήμα ο οποίος απαρχή δήλωσε ότι δε θα κάνει άλλη …. ομιλία μιας και ο κόσμος περίμενε το κάτι …. άλλο και με τους περιπαικτικούς και … αθώους ως συνήθως υπαινιγμούς του για πρόσωπα και πράγματα, προσπάθησε να αλλάξει κάπως το επίσημο και σοβαρό μέχρις της ώρας εκείνης….. κλίμα της βραδιάς.
Μετά ανέλυσε για λίγο το έργο του που ήταν μια προβολή έγχρωμων διαφανειών – σλάιτς- με κείμενα και μουσική ως επί το πλείστον αυθεντική Κυθνιώτικη με τον τίτλο « ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΚΥΘΝΟ». Άρχισε με το σαλπάρισμα του πλοίου από τον Πειραιά, τις ταξιδιωτικές τότε αλησμόνητες περιπέτειες, τις βάρκες. Περιέγραψε τις γραφικότητες του νησιού, τα πανηγύρια, τα ξωκλήσια, τα νησιωτικά γλέντια τους μπάλους κ.λ.π.
Για την ιστορία αναφέρω ότι το έργο αυτό γυρίστηκε το1970 και συμπεριλαμβάνει και πολλούς πατριώτες που δεν βρίσκονται πια στην ζωή, άρα παίρνει την θέση ενός ντοκουμέντου.
Προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1971 στην αίθουσα της ΧΕΝ Αθηνών σε 200 πατριώτες ίσως και περισσότερους.
Έτυχε και με συγχωρείτε αν κάπου εξανίσταται η ….. μετριοπάθεία μου, θερμής υποδοχής και στο τέλος ο τότε πρόεδρος του Συνδέσμου Μπατής Λάχανος με επαίνεσε για την αγάπη μου στο νησί.
Η κορωνίδα της επιτυχίας όμως ήτανε η κριτική που έγραψε και δημοσίευσε στα «ΘΕΡΜΙΑ» ο θαυμάσιος και σπουδαίος λογοτέχνης, με όλη τη σημασία της λέξης, αείμνηστος Στάθης Μενεϊδης.
Την κριτική του την εξετύπωσα σε πάμπολλα αντίγραφα και την μοίρασα στην εκδήλωση των 100 χρόνων σε όλους τους πατριώτες όχι στην αρχή του έργου – για να μη επηρεάσω την κρίση τους – αλλά στο τέλος, με την ελπίδα να συμφωνήσουν με τα γραφόμενα του Στάθη.
Γενικά ήταν μια πάρα πολύ αξιόλογη και επιτυχημένη εκδήλωση του Συνδέσμου για την οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο τόσο για την άριστη επιλογή της αίθουσας όσο και τη εν γένει διοργάνωσή της.
Προσθέτω ότι την βραδιά ετίμησαν εξέχουσες προσωπικότητες του νησιού και οι εκφωνήτριες των μέσων μαζικής ενημέρωσης όπως η κα. Δήμητρα Γκουντούνα και η Όλγα Πολίτου οι οποίες με τις τηλεοπτικές προηγούμενες εκπομπές τους πρόβαλαν τις γραφικότητες του νησιού μας στον Πανελλήνιο, καθώς και βουλευτές των Κυκλάδων.
Η βραδιά έκλεισε κάπως εύθυμα.
Το Συμβούλιο παράθεσε στο τέλος της εκδήλωσης ένα πλούσιο μπουφέ στο ξενοδοχείο με πικάντικα εδέσματα και ποικιλία ποτών .
Δόθηκε έτσι μια θαυμάσια ευκαιρία στους πατριώτες να έλθουν πιο κοντά, να λυθούν οι … γλώσσες, να πούνε τα δικά τους και να δημιουργήσουν το ζεστό αυτό κλίμα της χαράς του ενθουσιασμού και της αγάπης που πάντα τους διακρίνει.
Τελειώνοντας το τελευταίο λόγο τον έχω… εγώ… για να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Σύνδεσμο Κυθνίων.
Ήταν τιμή μου να με καλέσουν σ΄αυτή την έξοχη βραδιά.
Να ευχαριστήσω ακόμα τους τόσους φίλους και πατριώτες που θαύμασαν χειροκρότησαν αυτή την προσπάθεία μου, γιατί γνωρίζουν τους συναισθηματικούς μου δεσμούς με αυτό το νησί και τους κατοίκους του, και που δέχθηκαν τελικά την εκ … χαρακτήρος αισιόδοξο ευχή μου.

  • Μακάρι και τα …120 χρόνια του Συνδέσμου να τα γιορτάσουμε πάλι οι… ίδιοι παρόντες μαζί με τους νεότερους.

Ελπίζω ο καλός μας Θεούλης που τόσο αγαπάμε να …. Μας ακούσει και να πραγματοποιήσει την επιθυμία μας αυτή.

Αντώνης Νικηφόρος

 
  • 1
  • 2
  • 3